Jump to content

[GHID]Cum sa iti faci un PC dupa nevoi/buget.

Leo_
 Share

Recommended Posts

In primul rand, va salut!

In acest tutorial, o sa va explic pas cu pas cum sa va alegeti piese pentru un PC nou, in functie de buget, nevoi si data achizitiei.

1)De ce un PC pe piese si nu unul deja preasamblat?

Multi isi pun aceasta intrebare, si datorita faptului ca nu stiu sa asambleze un PC cap-coada, cumpara deja unul preasamblat. Eu recomand sa va feriti de aceste sisteme, va voi spune de ce mai jos.

2) Un PC preasamblat are avantaje sau dezavantaje?

Numai dezavantaje. De ce? Platesti cu cel putin 300ron doar firma (Asus, Lenovo, Dell) si ai performanta mai mica decat la un PC pe piese cu cel putin 2-300 ron mai ieftin.

3) Cum alegem piesele unui PC in functie de buget?

Aici se impiedica majoritatea. Dar trebuie sa avem in vedere multe aspecte, gen:

-Vrei sa faci OC (overclock) la procesor sau nu? Aici trebuie sa incluzi si riscurile, si ca OC la procesor e loterie curata, dar si dezavantajele.

-Cand va fi data exacta a achizitiei? Daca vrei sa iei un PC maine-poimaine, va fi OK, dar daca vrei sa il iei peste o luna, doua, trei, ceea ce ti-ai planuit astazi, chiar si peste o saptamana, nu va mai avea nici macar 1% relevanta, deoarece stocurile, preturile si promotiile pot varia chiar si de la o zi la alta!

-La ce folosesti in general PC-ul (gaming, home use, rendering, editari video/photo). Acesta este un criteriu foarte important, deoarece asa iti poti alege piesele in functie de nevoi.

-Ce buget am? Daca e vorba de un PC gaming, ai nevoie de minim 1300-1400ron pentru ceva decent. Ce e sub 1300ron, nu mai poate fi numit PC gaming.

-Ce rezolutie are monitorul actual? Daca este una mica, as vrea sa il schimb in viitor cu unul cu o rezolutie mai mare? Rezolutie mica => 1280×1024, si daca iei un PC cu placa video de peste 700ron, deja e overkill. Deci mai trebuie sa scoti inca ~450 ron pentru un monitor FullHD. Dar nu orice FullHD, ci unul cu panou VA sau macar IPS. Panourile TN au cele mai proaste culori si unghiuri de vizualizare, trebuie sa stai fix cu ochii in fata lui ca sa vezi imaginile decent.

-Detin alte componente? In primul rand, toti te vor intreba acest lucru, daca ai HDD (pe interfata IDE sau SATA), carcasa (daca e format mATX sau ATX)etc.

Acestea sunt criteriile esentiale pe care trebuie sa le ai in vedere de fiecare data cand vrei sa faci un sistem nou pe piese.

Bun. Am discutat despre tot ce se putea, dar degeaba daca nu dam si exemple de astfel de sisteme.

Voi face in functie de buget:

Pana in 1550ron:

http://www.pcgarage.ro/vizualizare-wishlist/992322/

Pana in 2200ron (in cazul asta e obligatoriu UPDATE de bios, pentru a suporta nativ procesoarele din seria Haswell-Refresh) :

http://www.pcgarage.ro/vizualizare-wishlist/992329/

Pana in 3000ron:

http://www.pcgarage.ro/vizualizare-wishlist/992344/

Cred ca sunt suficiente exemple, incat sa va faceti o idee cum sa va alegeti piesele.

ATENTIE!!! Aceste sisteme sunt special dedicate pentru gaming. Daca se doreste si randare/editare/minare, trebuie sa luati placi video de la nVidia, pentru simplul fapt ca au nucleele CUDA si PhsyX, ceea ce accelereaza timpul de editare/randare.

Pentru orice nelamurire legate de informatiile date de mine, nu ezitati sa intrebati aici in topic.

La cerere, pot sa va ajut cu configuratii, dar cu rugamintea de a raspunde la urmatoarele intrebari:

1. Care este bugetul maxim în care vrei să te încadrezi?

2. Când intenţionezi să faci achiziţia?

3. Configuraţia trebuie să aibă monitor inclus?

- Dacă nu, ce rezoluţie maximă are monitorul pe care-l deţii?

- Dacă ai un monitor mic, intenţionezi să-l schimbi în viitor cu ceva mai mare (Full HD sau peste)?

4. La ce vrei să foloseşti sistemul? Dacă lucrezi în special cu programe specifice de editare foto/video sau profesionale, te rog spune-ne cum se numesc.

5. Vrei să faci overclocking sau nu te pasionează?

Dacă nu ştii ce-i aia overclocking, cel mai probabil nu vrei să faci

6. E necesar să fie un sistem silenţios sau nu este relevant?

7. Deţii alte componente pe care ai vrea să le foloseşti cu acest sistem? Dacă da, spune-ne câte ceva despre fiecare, ce model sunt, ce tip, etc.

8. Ai nevoie şi de periferice (tastatură, mouse, mousepad, boxe, căşti)?

9. În cazul în care achiziţionezi un sistem complet, doreşti şi asamblarea lui?

• Upvote 5

Foarte frumos, m-ai ajutat, dau +1 cand pot :)

Cu placere. Daca ai nevoie de o configuratie, raspunde la intrebarile de mai sus si in cel mai scurt timp voi reveni cu o lista.

UPDATE:

Monitor ieftin, cu panou de calitate VA, FullHD, care isi merita banii pe deplin:

Click aici!

Edited by Leone_W123

Felicitări Floriane. :)

Reputație și de la mine. Faza e că va trebui să faci update la wishlist-uri, pot dispărea din oferta PC Garage sau pur și simplu se schimbă prețul.

Da asa si voi face, am si precizat in ghid cum sta treaba cu stocurile si preturile etc. Pur si simplu, o fac din pura placere :)

Vreau si eu un wishlist cu un pc pana in 1200 de lei. +1

Eu iti fac, dar pe langa buget nu mai am nici un detaliu esential. Te rog raspunde cu atentie la intrebarile de mai jos:

2. Când intenţionezi să faci achiziţia?

3. Configuraţia trebuie să aibă monitor inclus?

- Dacă nu, ce rezoluţie maximă are monitorul pe care-l deţii?

- Dacă ai un monitor mic, intenţionezi să-l schimbi în viitor cu ceva mai mare (Full HD sau peste)?

4. La ce vrei să foloseşti sistemul? Dacă lucrezi în special cu programe specifice de editare foto/video sau profesionale, te rog spune-ne cum se numesc.

5. Vrei să faci overclocking sau nu te pasionează?

Dacă nu ştii ce-i aia overclocking, cel mai probabil nu vrei să faci

6. E necesar să fie un sistem silenţios sau nu este relevant?

7. Deţii alte componente pe care ai vrea să le foloseşti cu acest sistem? Dacă da, spune-ne câte ceva despre fiecare, ce model sunt, ce tip, etc.

8. Ai nevoie şi de periferice (tastatură, mouse, mousepad, boxe, căşti)?

9. În cazul în care achiziţionezi un sistem complet, doreşti şi asamblarea lui?

Unitate gaming fara monitor periferice etc, ara overclock am un monitor de 19 inch, saptamana aceasta.

Daca ai un sistem actual, poti pastra carcasa, atat. Si cu un efort de 40 lei peste buget, ai un super sistem de gaming, cu r7 250x si 4gb ram ddr3, o sursa capabila de a duce intreg sistemul fara sa gafaie si hard de 500gb:

Wishlist aici!

Edited by Leone_W123

UPDATE:

Dupa ce criterii ne alegem o sursa?

Nu e greu sa iti alegi o sursa, dar pentru ca este piesa de rezistenta a unui PC, nu trebuie sa ne zgarcim tocmai la pret.

Sunt multe exemple de dat (surse de slaba de calitate), care pe eticheta zic ca au 500w si ca treaba sa fie treaba , costa si sub 80 lei. Trebuie sa luam orice gogoasa vanduta la colt de strada? NU! Si aici vin marii producatori chinezi care umfla cifrele de pe eticheta:

-Delux (care numai De Lux nu mai este :》)

-JNC

-Spire

-Raidmax

-Floston (una singura au avut si ei mai de doamne ajuta, mai exact Floston FL500 Extra, care intr-adevar, tinea sisteme modeste, doar ea)

-RPC

-Njoy, desi e o sursa facuta in Romania, are electronica unui Delux .

As pune pe lista si Inter-Tech, dar e electronica nemteasca, dar si ei umfla cifrele de pe eticheta. Unele sunt destul de bune, cum ar fi Inter-Tech Energo de 600w, care produce un maxim de 500-520w. Dar si aici electronica lasa de dorit.

Si bineinteles, lista poate continua cu alte chinezarii (mai nou, si B-Move face parte din lista).

Bine bine, am zis sursele de proasta caliatate. Dar i trebarea e: Sunt si surse bune la preturi "accesibile"?

Normal. Exemplu pozitiv e Super Flower Atlas Missile de 400w. E o sursa potenta care "tot poporul si-o permite", care are un pret in jur de 75-80lei.

Firme bune sunt multe, de exemplu:

-Sirtec (aici ar intra in mare parte seria High Power - Element)

-Super Flower

-Fortron

-Seasonic

-Chieftec (nu chiftea =)) )

-Antec

-si lista poate continua...

Am adus mai sus in discutie "electronica". Ce-i asta dom'le? Ei bine, ceea ce are ea in interiorul sau (carcasa aia in forma de patrat). Si aici, sunt multe chestii importante la care trebuie sa ne uitam:

-Daca are PFC activ sau pasiv. Ce-i drept, preferabil este sa fie activ, asa este recomandat de toti. Daca e sa ne uitam la sursele din seria "pozitiva", toate vor avea PFC activ.

-Eficienta, majoritatea vor avea eficienta peste 70%, adica vor scoate din priza la nevoie mai mult decat poate sursa, daca ai o eficienta de 85% si sursa e de 500w, poate scoate din priza 530-550w.

-Certificarea, si aici pentru o sursa buna, minimul de certificare este 80+Bronze.

-Vrei sa ai un WM (wiremanangement) exceptional? Atunci trebuie sa stii daca vrei o sursa modulara sau nu. Sursele modulare au avantajul ca atunci cand termini sistemul de asamblat, si iti raman cabluri nefolosite, le poti deconecta (scoate) din sursa si vor ramane doar cele pe care le folosesti deja. Cablurile de asemenea, sunt sleevuite.

-Protectii. Si aici voi avea un "discurs separat" pentru ele. Ceea ce trebuie sa stiti, e ca trebuie sa aiba cat mai multe, UVP, OVP, OPP, SCP, acestea ar fi cele esentiale.

Am vorbit despre cazurile generale, hai sa va zic si despre Voltaje/Amperaje.

Sursele de calitate vor avea ca numar Rail +12V, 2. La capitolul acesta, ceea ce v-am zis e suficient.

Vrei un sistem cu placa video dedicata? Ei bine, trebuie sa stiti ca nu toate placile video isi trag din slotul PCI-Express puterea necesara, iar cele mai gurmande au nevoie si de niste conectori.

Ca sa fiti siguri ca aveti toate cele necesare, v-am facut un "tabel" ( pe partea stanga, conectorii necesari, pe partea dreapta, cati conectori sunt in numar) :

20+4 Pin ATX 1

8 Pin EPS 12V 1

4 Pin ATX 12V 1

6+2 PCI-E 2

Cam atat despre surse, daca am sarit ceva, voi reveni cu un //Edit. Va salut! :)

• 2 weeks later...
  • 4 weeks later...

OMG,la 1550 ron sa-ti iei CELERON ?Tu te auzi ce spui?Sa ai in zilele de astazi un PC pentru gaming nu ai nevoie de 4 gb ram 1600 mhz,poate 4 gb ram sau 6,chiar 9 la frecventa de 2200 mhz...

CELERON?ce sa faci cu ala ma?

un amd athlon x2 ii sparge moaca.

placa de baza e buna,e asrock.

Cine ar fii prost sa dea  570 de lei pe un nvidia gtx 750?

Hai sa recunoastem,e bun ca e GTX,dar 1 gb?Serios?

2 sau 3 gb,ce face baiatul cu 1 gb?

128 bit?

Hai sa-ti spun cum sta treaba,acuma ai nevoie de 256 bit,384 bit si 512 bit,astia care fac sa zicem Call of duty,ac unity ,etc,astia comunica cu amd sau cu nvidia sau cu ce o fii,si apar tot mai bune,isi ia ce ai zis tu si?Ce face?vede ca nu merge aproape nimic din ce o sa apara?cum o sa joace ac 4 ?nu ar merge......

apreciez ca vrei sa ajuti,dar pune si tu piese de GAMING.

hai criticati-ma ca nu am scris fonetic si frumos.

Bun,la 2200 ron,cum ai scris acolo,un i3 nu are ce cauta acolo,iti spun eu,ala nu duce aproape nimic.

Faza cu aMD SI INTEL,e ca AMD suporta jocuri tari,intel e pentru programe si informatici sa zic asa,amd se incalzeste foarte usor si ai nevoie de cooler,intel nu,dar nu zic ca nu ai nevoie de cooler.

Amd radeon r9 de acolo,se incadreaza la 3000 ron + sau urmatoarea etapa ce o arati,sa zicem

Iarasi,4gb ram la 1600 frecventa,nici gand.

Nu vad SSD,poate n-am citit eu bine.

Ok,next:

La 3000 de ron,8 gb ram si ce faci cu ei?La 1600 mhz,frate,inainte sa postezi gandeste ce faci,nu duce aproape nimic aia 1600 mhz la jocurile ce o sa apara,placa de baza nu e buna,ai nevoie de un asrock killer fatality sau chiar mai buna placa de baza,bine,dar nu ne incadram in 1000 +,i5 n-o sa duca tot,daca ziceai i7 la 3,8 sau higher cu socket bun,mai ziceam,macar un amd a-10 7850k sau cat era.

La rami cl8?Cl11 bro.

Fara suparare bro,imi exprim parerea,inainte sa postezi,vezi ce faci.

Edited by Husk

• 4 weeks later...

OMG,la 1550 ron sa-ti iei CELERON ?Tu te auzi ce spui?Sa ai in zilele de astazi un PC pentru gaming nu ai nevoie de 4 gb ram 1600 mhz,poate 4 gb ram sau 6,chiar 9 la frecventa de 2200 mhz...

Cine ar fii prost sa dea 570 de lei pe un nvidia gtx 750?

128 bit?

Hai sa-ti spun cum sta treaba,acuma ai nevoie de 256 bit,384 bit si 512 bit,astia care fac sa zicem Call of duty,ac unity ,etc,astia comunica cu amd sau cu nvidia sau cu ce o fii,si apar tot mai bune,isi ia ce ai zis tu si?Ce face?vede ca nu merge aproape nimic din ce o sa apara?cum o sa joace ac 4 ?nu ar merge......

Bun,la 2200 ron,cum ai scris acolo,un i3 nu are ce cauta acolo,iti spun eu,ala nu duce aproape nimic.

Faza cu aMD SI INTEL,e ca AMD suporta jocuri tari,intel e pentru programe si informatici sa zic asa,amd se incalzeste foarte usor si ai nevoie de cooler,intel nu,dar nu zic ca nu ai nevoie de cooler.

Amd radeon r9 de acolo,se incadreaza la 3000 ron + sau urmatoarea etapa ce o arati,sa zicem

Ok,next:

La 3000 de ron,8 gb ram si ce faci cu ei?La 1600 mhz,frate,inainte sa postezi gandeste ce faci,nu duce aproape nimic aia 1600 mhz la jocurile ce o sa apara,placa de baza nu e buna,ai nevoie de un asrock killer fatality sau chiar mai buna placa de baza,bine,dar nu ne incadram in 1000 +,i5 n-o sa duca tot,daca ziceai i7 la 3,8 sau higher cu socket bun,mai ziceam,macar un amd a-10 7850k sau cat era.

La rami cl8?Cl11 bro.

Fara suparae bro, dar ti-a mai spus unu pe un alt topic cum esti tu.

Ce dracu face ma omule cu Kaveri A10? Ala nici cat un i3 nu face, daramite in comparatie cu i5. Compari Celeron cu Athlon? Asta ai tu? Asrock Fatallity Killer? Killer la ce? La pret, nu?

Si la ce te referi: "1600mhz nu duce nimic"? Ce nu duce? Prostia ta?

CL11 = 0 in comparatie cu CL8 si mai sus, spre cunostinta ta care e nula, CL11 e chiar mai "incet" ca si CL8, bineinteles, in teste sintentice, cu cateva miimi de secunda.

De unde plm ai scos tu balivernele astea: " nevoie de 256 bit,384 bit si 512 bit,astia care fac sa zicem Call of duty,ac unity ,etc,astia comunica cu amd sau cu nvidia sau cu ce o fii" mai omule??

Te-ai gasit tu sa o faci pe marele destept. Faza cu 512-bit arata cat de mult ai "studiat" informatica asta... ca sa iti PUN capacul la toate prostiile pe care le-ai spus tu, GTX 285 (de prin 2009) care TOT 512-BIT ARE, de ce in prezent nu mai face fata? Ca are prea multi Biti?

PS: ca sa stii, sa nu te mai obosesti, intrebarile de mai sus sunt retorice, "nu astept un raspuns din partea ta"!

Edited by Leone.

Bai m###,ma si enervezi deja si dai prin gropi la cat de prost esti.Cand am zis ca un nvidia 285 are 512 bit?

Deja ma irit la cati destepti sunt in jurul meu. Ai zis CLAR mai sus ca iti trebuie o placa video cu 512-bit pt. a putea juca jocurile. Eu ti-am dat un exemplu de la nvidia, o placa veche pe 512 bit care nu mai face fata in prezent.

Ma opresc aici eu, imi poluezi topicul degeaba.

Cine ar fii prost sa dea  570 de lei pe un nvidia gtx 750?

128 bit?

Ok,next:

La rami cl8?Cl11 bro.

Celeroanele de ultimă generație sunt foarte bune la prețul pe care îl au. Athlon e mai slab în comparație cu un Celeron. 

Dacă te-ar pune cineva să faci niște configurații, ar fi foarte nasol. Tu chiar nu știi ce vorbești, jignești și oamenii în același timp. Dacă e mai mare nu înseamnă că e mai bun, cum ai spus tu cu faza cu CL11 și CL8, latența diferă de la mare la mic (viteza crescând - mai deloc sesizabilă).

i5-ul duce foarte multe, și din acel "A10 7850K măcar" o spui de parcă acel A10 e mai bun decât un i5 sau i7, aproape cât un i3 la puterea de calcul. Încă o dată revin, ce cauți tu cu FM2 în gaming? Ce treabă are placa de bază? Nu te ajută în gaming deloc, nu-ți dă FPS-uri, trebuie să fie una decentă cu opțiuni împotriva voltajurilor înalte (în caz de pană de curent sau ceva).

Apropo, ai înnebunit lumea cu MHz-ii tăi la RAMi.

• Upvote 1